Økonomi

Om ketchup-effekten og det gode liv …

Efter mange år med gældsnedbringelse, fokus på at sætte de faste udgifter ned og spare op, har jeg opdaget noget, som jeg kalder ketchup-effekten.

Vores økonomiske historie er, at vi i mange år havde fokus på at komme af med gæld, først SU-lånet og derefter banklånet. Da først gælden (minus realkreditten) var væk, så satte vi fokus på at investere, og der er vi stadig i gang med at dumme os og blive klogere. Vores arbejde med at vende privatøkonomien til det positive tog mange år, med stille og rolige fremskridt – gode beslutninger dag efter dag – og pludselig, som med en ketchup-flaske, så forsvandt proppen. Og nærmest på én gang var gælden betalt af, drengene blevet større og ”billigere i drift”, lønnen steget, udgifterne faldet og overskuddet hver måned var næsten fra den ene dag til den anden forøget markant.

Respekt for pengene

Erkendelsen passer fint sammen med min påstand om, at respekt for pengene tiltrækker flere penge. Når du vænner dig til at lave budgetter og lægge en plan for dit forbrug, så vil du stille og roligt vende din økonomi til det bedre. Det skaber ikke mirakler og formuer på kort tid, men hvis du holder ved, så vil de gode vaner bygge en solidt økonomisk fundament under dig, som du kan leve på. Penge er ikke målet i sig selv, men når der er styr på pengene, så skaber det ro og tryghed til at tænke på noget andet og leve livet.

Og man skal ikke have ondt af os. De år, der gik før ketchup-effekten virkede var rigtigt gode. Vi havde små børn, og prioriterede gratis oplevelser, camping i Danmark, genbrugstøj og sund, billig hverdagsmad. Hverken børn eller voksne tog skade undervejs. Kæresten syntes dog, at han skulle vente lidt længe på at købe en ny mountainbike, men han klarede det 🙂

Det gode liv

Da jeg gik igang med at betale SU-lånet af, opdagede jeg, at jeg kan leve et virkelig dejligt liv, for ganske få penge, hvilket gjorde det muligt at sætte fart i afbetalingen af vores gælden. Det er naturligvis nemmere, når det ligger naturligt til mig at foretrække at strikke mit eget tøj og cykle en tur i skoven, fremfor at dyrke shopping og ture på Mash.

Mange privatøkonomi-bloggere falder over hinanden for at bekræfte, at det ikke behøver at betyde afsavn, restemad og hjemmestrikkede strømper for at være billigt – det sjove er, at deres beskrivelse af et ”sølle liv” lyder helt perfekt og dejligt for mig. Og sådan er vi jo så forskellige ? Jeg er stor tilhænger af, at du finder dit sweet spot, hvor du bruger dine penge der, hvor de skaber størst glæde for netop dig – og så være helt ligeglad med hvad andre måtte mene. You do you ? Om du så vælger hjemmestrik eller Magasin ?

Hvad er det gode liv for dig?

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.