Økonomi

Sådan rydder du op i din privatøkonomi

Sidste lørdag havde jeg den store fornøjelse at holde et lille oplæg på Nordic Invest Camp, hvor jeg talte om, hvordan man bruger minimalisme som løftestang til at rydde op i privatøkonomien. I oplægget delte jeg ti tips, eller minimalisme-hacks, der kan lede på rette vej. De faste læsere af bloggen kender dem allerede, men resten kan læse med her 🙂

10 tips til at rydde op i din privatøkonomi

  • Hold et købestop

Ved at holde købestop i en kortere eller længere periode, får du nulstillet dine forbrugsmønstre og kan nemmere se, hvis du har fået dårlige forbrugsvaner.

Brug forbrugspausen til at mærke efter, hvilket forbrug der giver glæde til dig, og brug så kun dine penge der.

  • Overvej et gældfrit liv

Jeg har et stærkt ønske om at være helt gældfri, hvilket kan være svært at forklare folk, der gerne vil dele gæld ind i god og dårlig. Men for mig gør det ingen forskel, jeg vil hellere have frihed til at beholde alle de penge jeg tjener og ikke give nogle af dem til banken. I min tid har jeg haft SU-lån og nu boliggæld, hvoraf banklånet heldigvis hurtigt blev betalt af. Og jeg har ingen planer om nogensinde at have anden gæld end realkredit. Basta.

  • Vær taknemmelig

Øv dig i taknemmelighed. Hvis du er taknemmelig for det, som du allerede har og tror på, at du er god nok som du er – så har reklamerne ingen magt, og kan ikke fortælle dig, hvad du skal købe for at blive okay. Når du er taknemmelig for det, som du allerede har, så passer du også bedre på dine ting, så de holder længere.

  • Drop sammenligningerne

Stop sammenligning med nabo/venner på facebook, eller kollegerne på arbejdspladsen. Folk viser kun de gode sider af deres økonomi frem, og du ved ikke, hvordan der ser ud bag facaden. Nogen sidder i gæld til halsen, andre har arvet og en tredje bruger alle sine penge på lækre biler, fordi det gør ham glad. De færreste har råd til det hele 

  • Hav respekt for pengene

Det er så nemt at underkende tyve kroner her og der – men respekt for penge er en øvelse. Hvis man vænner sig til at respektere de små beløb, så sender du et signal til hjernen om, at du er god til passe på dine penge og det vil smitte af, også når det gælder de større beløb.

  • Vær materialistisk

Køb få ting og køb kvalitet. Hvis ting går hurtigt i stykker, så vend dig til at sende dem tilbage til butikken. Dels for at få pengene tilbage, og dels for at tale ind i, at vi kræver at de holder op med at sælge bras, der holder kort tid og skaber både pengepung og miljø. Det er også en form for bevidst forbrug. Giv kvalitet til børn – lad dem ikke vokse op med forventningerne om at ting nemt går i stykker – så vil de ikke forvente bedre.

  • Dyrk gratis oplevelser

Mindre shopping kan give mere tid. Hvad skal den bruges til? Hvis tiden du sparer på at shoppe mindre, går til biografture eller legeland, så er du lige vidt. Hav no-spend-dage, tag på tur med madpakker og cykler, brug hjemmebiograf eller hyg med hjemmespa.

  • Kend din pengehistorie

Hvad er din pengehistorie? Er det, at du ikke “har styr” på dine penge og at du ikke kan “finde ud af tal”. Eller er det, at det er nemt for dig at tjene penge og få dem til at blive hængende og til at yngle? En af de største forandringer i min tilgang til penge skete, da jeg opdagede om mig selv, at jeg lykkeligt kan leve for ganske lidt. Derefter er alle bekymringer omkring penge forsvundet.

  • Drop livvstilsinflation

Det kaldes livsstil-inflation, den tendens, der er til, at hvis man tjener mere, så bruger man mere. Uden nødvendigvis at føle en større glæde, fordi man bare forbruger “fordi man kan”. Hvis man mærker efter, kan man finde det niveau af der et vist niveau af livkvalitet, som er “nok”, og når man er nået dertil, så vil mere ikke gøre een mere lykkelig. Og det er netop pointen, hvis du kan finde dit eget NOK, droppe det ekstra forbrug og spare forskellen op, så kan du også undgå at blive fanget af livsstils-inflation, og tanken om, at når man tjener godt, så skal man også bruge godt.

  • Vær en investor, ikke en forbruger

Drop hovedløst forbrug, brug altid mindre end du tjener, få så lave faste udgifter som muligt og skab en buffer mellem dig og livet. Betal gælden af og væn dig til at investere hver måned, også bare en lille smule. Men keep it simple – ikke unødigt kompliceret – forstå dine investeringer fx de virksomheder du køber/produkter/lad aldrig en rådgiver tage din beslutning for dig. Lad det køre automatisk, og tænk så på noget andet end penge.

-0-

Husk, at du kan følge mig på instagram eller bloglovin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.